Text Size

Tel/fax: 06/1-269-36-01
Vezető: Buzás Endre
E-mail: noiszallo[at]resalapitvany.hu

A Podmaniczky utca 33. szám alatt működő intézményünk létrejöttének az előzményei: Kőbányán, az Állomás utca 10. szám alatt működött ideiglenesen, 1996. decembere és 1997. júliusa között alapítványunk első női éjjeli menedékhelye. Az épület korábban gyógyszerraktár volt, átalakítani addig nem akartuk, amíg meg nem születik a Fővárosi Önkormányzat döntése az ingatlan huzamosabb időre szóló átadásáról. Átépítés nélkül a szállón egy 30 férőhelyes hálóhelyiséget alakítottunk ki — ez volt a "társalgó" is —, amit szükség esetén további 6 matraccal bővítettünk. Lakóink 2 zuhanyzót és 1 WC-t használhattak, a körülmények igen spártaiak voltak. Este egyszerű vacsorát, teát, reggel kávét adtunk, szociális munkás munkatársaink pedig az ügyintézésben segítettek. Tekintettel az ideiglenes működésre, nem alakítottunk ki önálló munkacsoportot, hanem a többi intézményünkben is dolgozó kollégák ügyeltek, segítve a megbízással foglalkoztatottak munkáját.
Még a tél folyamán kiderült, hogy a Fővárosi Önkormányzatnál az épület másik szárnyát használó Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat is kérte az ingatlan használati jogát, s végül — hosszas huzavona után — a Tulajdonosi Bizottság döntése alapján meg is kapta. Ekkorra már elkészíttettük a hatályos jogszabályoknak megfelelő terveket, s pályáztunk is a Népjóléti Minisztériumnál a szükséges kiadásokra, de végül a szálló nem itt, hanem több épület megtekintése után, a VI. ker. Podmaniczky u. 33. szám alatt nyílt meg és működik jelenleg is.

Intézményünket 1998. augusztus 01.-én nyitottuk meg,  a megnyitás óta eltelt  idő alatt megismertük lakóink élethelyzetét, speciális problémáikat, mentális és fizikai állapotukat. A szálló jelenleg 35 férőhellyel — téli időszakban 50 — , két szinten működik. A felső szinten helyezkednek el a lakószobák, a vizes blokk, és az ügyeleti szoba, az alsó (pince) részben a közös helyiségek találhatóak. Ügyfeleink itt fogyaszthatják el az általunk szolgáltatott vacsorát, meleg citromos teát, illetve az igény szerint a hozott élelmiszerek melegítése is megoldható. Továbbá ezen a szinten áll lakóink rendelkezésére a gépesített mosókonyhánk, valamint a betegek elkülönítésére szolgáló helyiséget is itt alakítottuk ki.

A szálló igénybevételének nincs feltétele, nem kérünk ÁNTSZ igazolást, s nem vizsgáljuk a várakozók alkoholos befolyásoltságát sem. A bekerüléskor egyetlen korlátot a férőhelyek száma jelent.

Klienseink részére – az alvási lehetőségen túl – az alábbi szolgáltatásokat nyújtjuk:

mosási, szárítási, fürdési lehetőség, ehhez eszközöket is biztosítunk
(mosópor, szappan, törölköző);
- csomag-és értékmegőrzés zárható szekrényekben (egy éjszakára);
- egyszerű vacsora, estére tea, reggel kávé;
- a téli időszakban egyszerű reggeli (pályázati források, adományok bevonása révén);
- ételmelegítési lehetőség;
- alapvető gyógyszerek biztosítása, kötözés orvosi utasítás alapján, télen hetente háromszor szakápolói ügyelet működik,
- hetente kétszer, kedden és csütörtökön 18 és 21 óra között pszichiáter-addiktológus szakorvos tart rendelést,
- szociális ügyintézés, vényköteles gyógyszerek kiváltása (pályázati források, adományok bevonása révén)

-A lakók nyugalmát a nyitva tartás teljes ideje alatt szociális munkások biztosítják.

Buzás Endre